Voor en nadelen elektrische auto
anzelfsprekend is het rijden in een elektrische auto voordelig voor jouw portemonnee. Dit heeft te maken met twee zaken, te weten de brandstofprijs en de belastingvoordelen. Allereerst krijg je anno 2014 nog een subsidie van de overheid bij de aanschaf van een elektrisch voertuig. Hierdoor is de netto aanschafprijs dus fors lager en de investering dus kleiner. Daarnaast is de prijs die je nodig hebt voor de elektriciteit van het voertuig goedkoper dan de algemene brandstofprijs. Over het geheel genomen bespaar je dus op de brandstof, met name over lange afstanden. Nog een groot voordeel is dat een elektrische auto wordt vrijgesteld van de wegenbelasting, waardoor je dus maandelijks minder geld kwijt bent aan het bezit van elektrische auto ten op zichte van een reguliere auto met benzine- dan wel dieselmotor.
Of je er veel belang aan hecht of niet, het is een gegeven dat een elektrische auto beter is voor het milieu. Ofschoon de bouw van een accu voor een elektrische auto belastend is voor het milieu, wordt dit gecompenseerd door de afwezigheid van uitstoot van co2 en andere schadelijke uitlaatgassen. Hierdoor is elektrisch rijden over het geheel genomen dus een stuk minder slecht voor het milieu in vergelijking met andere motorvoertuigen.
De nadelen van elektrisch rijden
Het grootste probleem waar je momenteel mee te maken krijgt, bij het elektrisch rijden, is het relatief lage aantal benzinestations met een elektrisch oplaadpunt. Hierdoor moet je een route goed voorbereiden en uitstippelen, anders kom je helaas langs de kant van de weg te staan met een lege accu. Als je dit dan hebt voorbereid moet je ook sterk rekening houden met de laadtijd van een accu. Deze laadtijd is vrij lang en duurt langer dan een tankbeurt. Gemiddeld duurt het opladen van een accu maar liefst 30 minuten voor een bijna volle accu.
Nog een groot nadeel aan elektrisch rijden is dat je niet lang kunt rijden met een volle accu. De fabrikanten hebben op dit vlak grote praatjes, maar de beloftes worden in praktijk niet nagekomen. Doorgaans kun je met een volle accu circa 130-180 kilometers rijden. Ter vergelijking; met een volle benzinetank kun je circa 450 kilometers maken.
Een elektrisch voertuig maakt geen geluid omdat er geen uitlaatgassen hoeven worden uitgestoten en andere processen van een verbrandingsmotor evenmin aanwezig zijn. Dit gebrek aan geluid wordt door sommige automobilisten als een gemis ervaren. Bovendien is de kans op ongevallen groter doordat andere weggebruikers minder snel erg zullen hebben in de aanwezigheid van het voertuig. Dit kan overigens worden opgelost door autofabrikanten, met een onderdeel dat het geluid van een verbrandingsmotor nabootst.
Wat nog meer enorm belastend is voor het milieu is de afbraak van accu’s uit elektrische voertuigen. Er zitten zware metalen verwerkt in de accu’s die een zeer negatieve impact hebben op het milieu. De meeste autofabrikanten zoals bijvoorbeeld Toyota verzorgen de sloop van deze accu’s op een voor het milieu minst vervuilende en belastende wijze.
Wat is hybride?
Hybride is een tussenoplossing en wil zeggen dat je beide soorten auto’s combineert. Een hybride voertuig heeft namelijk naast een elektrisch oplaadbare accu tevens een benzinemotor. Het grote voordeel is dat een dynamo ervoor zorgt dat tijdens het gebruik van de benzinemotor, beweging wordt omgezet in elektrische energie waarmee de accu van de elektromotor wordt opgeladen.
Grote vraag naar elektrische auto’s
De vraag naar elektrische voertuigen is exponentieel aan het stijgen en de verwachting is dat deze groei zal doorzetten. Dit is tevens de reden dat Tesla voornemens is een accufabriek te bouwen in Duitsland om aan deze vraag te kunnen voldoen. Volgens de topman van Tesla – een grote fabrikant van accu’s voor elektrische voertuigen – moet de fabriek binnen 5 á 6 jaar operationeel kunnen zijn. Ook in Tilburg is Tesla aanwezig en van plan een extra fabriek te openen voor werkzaamheden.